Wat is osteopathie en voor wie is het geschikt?

Beweging is een uiting van leven. Alles in het lichaam beweegt: gewrichten, spieren, organen en bloedvaten. Als iets in het lichaam niet goed beweegt, kan dat tot klachten leiden. Osteopathie is een manuele geneeswijze die de beweeglijkheid in het lichaam onderzoekt en behandeld. Bij osteopathie wordt gekeken naar de oorzaak van de klachten, zodat het lichaam weer op natuurlijke wijze kan werken aan herstel. Voor tal van klachten biedt osteopathie een uitkomst.

Vraag een consult aan

Over osteopathie

Een osteopaat onderzoekt alle weefsels in het menselijk lichaam op hun beweeglijkheid en hun relatie tot de klachten van de patiënt. Dit doet hij manueel, wat betekent dat onderzoek en behandeling alleen met de handen plaatsvindt. 

Onder beweeglijkheid verstaan we niet alleen de bewuste bewegingen die een mens kan maken, zoals het draaien van je hoofd, het heffen van je arm of het lopen. Ook de onbewuste bewegingen van het lichaam, zoals ademhaling en darmwerking, zijn voor de osteopathie belangrijk. In sommige gevallen ligt de oorzaak van een lichamelijke klacht namelijk niet direct in de regio van de klacht. Een chronische rugpijn kan bijvoorbeeld veroorzaakt worden door een vastzittend schedelgewricht of juist door een onbeweeglijk orgaan. De osteopaat onderzoekt daarom het hele lichaam en niet alleen de plek waar de klacht optreedt.

Osteopathie voor volwassenen

Als het menselijk lichaam gezond is, heeft het een natuurlijk vermogen om blokkades te verhelpen. Indien het evenwicht verstoord is geraakt door bijvoorbeeld een ongeluk, operatie, infectie, negatieve stress of slechte voedingsgewoontes, heeft het lichaam hulp nodig om het evenwicht te herstellen. Een osteopaat kan het lichaam helpen door de verminderde mobiliteit en de daarmee samenhangende functie te herstellen. U kunt daarbij denken aan (chronische) spier-, pees- of gewrichtsklachten, hoofd- of buikpijn, maag-, darm- of ademhalingsproblemen.

Wilt u meer informatie over osteopathie bij volwassenen? Neem vrijblijvend contact met ons op.

Osteopathie voor sporters

Goede mobiliteit en flexibiliteit van het lichaam is voor sporters van groot belang. In het geval van sportblessures kan een behandeling bij een osteopaat uitkomst bieden. Bij acute en chronische blessures wordt niet alleen naar de oorzaak en ontstaanswijze van de klacht gekeken, maar ook naar de factoren die een klacht onderhouden. Daarnaast kan door osteopathische behandeling van het viscerale systeem (organen, bloed- en lymfevaten en zenuwen) de belastbaarheid van het lichaam van de sporter verbeterd worden. Zo werken we aan een duurzaam herstel. Dankzij onze specialisatie in de richting Osteopathie & Sport hebben wij al vele sporters kunnen bijstaan in hun herstel en gezondheid. Wilt u aan de slag met uw sportblessure? Neem vrijblijvend contact met ons op.

Osteopathische begeleiding bij zwangerschap

Tijdens een zwangerschap verandert er in korte tijd veel in het vrouwelijk lichaam. Door de vele lichamelijke en hormonale aanpassingen kunnen zwangerschapskwalen optreden. In dit geval kan osteopathie veel voor u en uw ongeboren kind betekenen. Dankzij de manuele en zachte benadering is een osteopathische behandeling bovendien veilig voor u en uw kind. Met het oog op de gezondheid van het kind, onderzoeken en behandelen we bewegingsbeperkingen en overmatige spanningen. Wanneer bewegingsbeperkingen in het lichaam van de vrouw worden verholpen, zal de zwangerschap tenslotte voor zowel moeder als kind fijner verlopen.

Bij Osteopathie Praktijk Hengelo Vuurpijl & Kramer kunnen we helpen bij diverse zwangerschapsklachten, waaronder:

 • Hoofd-, nek- en rugpijn
 • Bekkeninstabiliteit
 • Maag- en darmproblemen
 • Ischias

Ook de bevalling kan sporen achterlaten die het herstel van de moeder vermoeizamen. Een osteopathische behandeling kan bijdragen aan natuurlijke genezing van het vrouwelijk lichaam.

Wilt u meer informatie over een osteopathische behandeling tijdens of na de zwangerschap? Neem vrijblijvend contact met ons op.

Osteopathische behandeling van baby's

De zwangerschap en bevalling kunnen belastend zijn voor een baby. Deze belasting kan zich uiten in een gespannen, onrustige of schrikachtige baby. Hierdoor kan uw kind slecht of kort slapen, veel huilen of last krijgen van darmkrampjes of de stoelgang. Vrijwel direct na de geboorte kunnen baby’s osteopathisch behandeld worden. Er wordt met zachte technieken gewerkt, waarbij het weefsel van het kind wordt gerespecteerd. Vanwege de kwetsbaarheid van een baby wordt er geen manipulatie toegepast en wordt het kind niet in een bepaalde positie of houding gedwongen tegen de kracht van het kind in. Tijdens onze behandeling onderzoeken wij enkel de functionele klachten van uw kind. Structurele afwijkingen moeten uitgesloten worden door uw huis- of kinderarts. Neem vrijblijvend contact met ons op als u wilt weten wat osteopathie voor uw baby kan betekenen.

Osteopathie voor kinderen

Kinderen zijn volop in ontwikkeling, zowel mentaal als fysiek, en elke ontwikkelingsfase vraagt om een specifieke benadering. Kortom, kinderen vragen om speciale aandacht en ieder kind verdient een unieke behandeling. Osteopathie biedt een uitkomst voor tal van klachten bij kinderen. Hieronder staat een selectie van klachten waarmee u met uw kind bij Osteopathie Praktijk Hengelo Vuurpijl & Kramer terecht kunt. Staat de klacht van uw kind er niet bij, aarzel dan niet contact met ons op te nemen.

 • Problemen met motorische ontwikkeling
 • Astma
 • Eczeem en allergieën
 • Keel-, neus- en oorproblemen
 • Gedrags- en leerproblemen, zoals hyperactiviteit, dyslexie of dyspraxie
 • Bedplassen
 • Scoliosis (scheve rug)
 • Buikpijn
 • Kaakproblemen
 • Coördinatieproblemen, zoals evenwicht of bij schrijven

Dankzij onze vakkennis herkennen wij klachten die nader onderzoek vereisen. In dit geval zullen wij uw kind doorverwijzen naar een huisarts of specialist. 

Bent u benieuwd of osteopathie iets voor uw kind kan betekenen? Neem vrijblijvend contact met ons op.

Gezond ouder worden

Verouderen is een natuurlijk proces, de elasticiteit van het bindweefsel verandert, waardoor er minder snel en effectief herstel kan plaatsvinden. Het lichaam wordt vatbaarder voor verstoringen door bijvoorbeeld overbelasting of een verkeerde beweging. 

De spieren en gewrichten worden hierbij vaak getroffen. Er kan dan bijvoorbeeld algehele stijfheid, rug- en nekpijn, hoofdpijn of gewrichtspijn ontstaan. Deze klachten worden vaak toegeschreven aan de leeftijd of er wordt gedacht aan slijtage. Soms is dit ook het geval. Echter: daar waar bewegingsblokkades aan de klachten ten grondslag liggen, zijn ze goed behandelbaar.

Een osteopaat kan door een onderzoek vaststellen waar de fixaties en eventuele beknellingen liggen. Bij de behandeling worden die op een rustige manier gemobiliseerd. Hierdoor krijgt het lichaam zijn natuurlijke manier van bewegen terug en kan het weer beter herstellen.

Veel ouderen hebben een medische voorgeschiedenis die van invloed is op hun lichamelijk functioneren, zoals een operatie, een ziekte die is (of wordt) doorgemaakt, of een aanhoudende blessure. Hierdoor kan er sprake zijn van een bewegingspatroon welke klachten tot gevolg heeft. Alles moet precies op elkaar afgestemd zijn om het goed te laten functioneren. Dit geldt in verhoogde mate als het lichaam op leeftijd komt, omdat er dan minder ruimte is voor compensatie.
Osteopathie is met zijn zachte handgrepen een uitstekende manier om de weefselspanning te herstellen en de vitaliteit daar waar mogelijk te bevorderen. Ook bij moeizaam herstel na een operatie of tijdens een revalidatieproces kan een osteopatische behandeling ondersteuning bieden.

Veel voorkomende klachten bij volwassenen:

 • rugklachten
 • buikklachten
 • maagklachten
 • hoofdpijn
 • nekklachten
 • gewrichtsklachten
 • vermoeidheidsklachten